Gedsted & omegn

Gedsteds historie strækker sig tilbage til vikingetiden med kirken som den ældste bevarede bygning, bygget i 1100-tallet. Man mener “Geedstath” har været et trafikalt knudepunkt allerede i perioden 1000 – 1100, hvor der skulle være bygget en bro over Lerkenfeld å, som har munding til fjorden ved Gedsted. Kongehuset havde i en lang periode en gård lige udenfor Gedsted, dengang kaldet “Hollummark” i dag hedder det område ned til fjorden Holmmark. Det ved man fra et brev skrevet af enkedronning Agnes og sønnen Erik Menved, dateret til 1289, omkring 2 år efter den unge dreng var blevet indsat som konge, efter hans far blev myrdet i Finnerup lade. Også Dronning Magrethe 1. skrev adskillige breve fra gården i 1400 tallet, så der har tidligere været royale besøg i og omkring byen.

Op gennem tiden har de primære erhverv været landbrug og fiskeri og helt op i 1800 tallet har Gedsted været en af de større byer i området. Det ændrede sig dog da det blev besluttet at placere jernbanen op langs den nye og mindre by Ålestrup, hvorefter den voksede hastigt. I dag er der flere virksomheder i byen, en af de ældste og mest kendte er møbelfabrikken Getama der startede som Gedsted Tang-Madras fabrik. Gennem 1900 tallet har der været et rigt handelsliv i byen, men som i så mange andre landsbyer af 1000 indbygger størrelsen, begyndte butikker og små virksomheder at lukke op gennem 80’erne. Gedsted er dog stadig en livlig by med mange foreninger og muligheder for indkøb og gode oplevelser. Omgivet af en storslået natur langs fjorden og å-dalen langs Lerkenfeld å, hvor der også er mulighed for fiskeri og smukke vandreruter.  Herunder kan du læse mere om nogle af dem.

Spisesteder og indkøb

Den Gamle Foderstof ligger kun 100 meter fra 11’eren og byder på kaffe, specialøl, frokost og middagsretter og hjemmelavet is. Desuden har de mange forskellige former for brugskunst, oste, vine og meget andet. Ostene er fra Thise mejeri og blåskimmelostene produceres på mejeriet, ved siden af Den Gamle Foderstof.

Den Gamle Foderstof
Østergade 25, 9631 Gedsted
Tlf. 61622325

På den anden side af vejen og 50 meter til højre ligger Gedsted Pizzeria som laver lækre pizzaer og andet take away. De kan nydes der eller bringes hjem til 11’eren.

Gedsted Pizzeria
Østergade 4, 9631 Gedsted
Tlf. 88976767

Drivhuset er et økologisk spise og købmandssted beliggende i landsbyen Vesterbølle, ca. 3 km. fra Gedsted. De har masser af hjemmelavede produkter og importerede specialvarer. Desuden er det et buddhistisk center med kurser i bl.a. yoga og meditation.

Drivhuset
Korsholmvej 178, Vesterbølle, 9631 Gedsted
Tlf. 98645655

Byens eneste dagligvarebutik ligger lige om hjørnet, Dagli Brugsen. De har det meste og til fornuftige priser. Her er også alm. kioskvarer, lille bagerafdeling  og postkontor.

Dagli Brugsen
Vesterbro 2, 9631 Gedsted
Tlf. 98645024

Natur og aktiviteter

Der er rig mulighed for vandreture i området omkring Gedsted, langs fjorden og åen og på små veje og stier. To af ruterne er arrangeret af Spor i Landskabet, de er på henholdsvis 2,5 og 7 km.

Ruterne byder på smuk natur med udsigt til Limfjorden og ud over Lovns Bredning. De går igennem det næsten uberørte område Paradiset, lige udenfor Gedsted.  Link til ruterne

Livø er en lille ø beliggende i Limfjorden ud for byen Rønbjerg hvor man også sejler fra. Der er ca. 27 km. fra 11’eren til Rønbjerg, så den er let at besøge på en dagstur. På Livø er der ingen biler, kun øens traktor som også fragter bagage fra færgen og til den lille by. Øen er kendt for sin smukke og unikke natur og sælerne som man kan være heldige at se på tangen. Øen er så lille at man kan vandre den rundt på et par timer.

Klik på billedet for at besøge øens hjemmeside!

Er I til en aktiv dag kan Landal Greenpark i Rønbjerg anbefales. Her er åbent året rundt og mulighed for masser af aktiviteter for hele familien. Vandland, bowling, tennis, squash, lasergames, bueskydning og meget andet. Besøg deres hjemmeside og se resten af mulighederne ved at klikke på billedet.

Landal Rønbjerg
Livøvej 80, 9681 Ranum
Tlf. 70232030

 

Himmerlands Golf og Spa. 28 km. fra Gedsted, lige udenfor Gatten, finder du Himmerlands golf resort. Banerne ligger i smukke omgivelser og alt nødvendigt udstyr kan lejes for en dag. De har 3 baner, 2 af dem med 18 huller og en lille begynderbane med 9 huller.

Efter dagen spil kan man nyde deres spabade eller en middag på en af deres 3 restauranter.

Himmerland Golf & Spa Resort
Centervej 1, 9640 Farsø
Tlf. 96496100

Kunst & Kultur

I 2018 fik Gedsted besøg af den hollandske kunstner Joram Roukes, som malede motiver på begge sider af den 26 meter høje silo som tidligere var en del af Gedsted Mølle.

Projektet er en del af KIRK Gallery’s gavlmaleri projekt, kaldet “Out in the open”. Siloen kan ses fra det meste af byen da den ligger højt i landskabet og den ligger ca. 500 meter fra 11’eren.

TV2Nord udgav denne artikel om projektet, hvor man også kan se en video taget under opførelsen.

Stenaldercenteret i Ertebølle er også et spændende besøg. Der er fundet så mange bopladser og effekter i området at man taler om en decideret “Ertebøllekultur”. Desuden er det et område hvor der er fundet, og stadig findes, mange fossiler på grund af moleret langs fjorden.

Landsbyen Ertebølle ligger 18 km. fra Gedsted i retning mod Løgstør og byder også på et spændende område til gåture langs Limfjorden og i bakkerne omkring.

STENALDERCENTER ERTEBØLLE
Gl. Møllevej 8, Ertebølle, 9640 Farsø
Tlf.: 98 63 67 88

 

Vitskøl Kloster. Klosteret er bygget i 1158 og blev skænket til området af Valdemar den Store som tak for sejren over Kong Svend ved slaget på Grathe hede. Klosteret ligger kun 20 km. fra Gedsted og kan passende besøges hvis man alligevel er på en tur til Livø, Ertebølle eller golfbanerne (se ovenfor).

Det er åbent fra maj til september og dagligt fra kl. 10 – 17.

Vitskøl Kloster
Viborgvej 475
9681 Ranum

Herregården Hessel liger ved den lille havneby Hvalpsund og yderst på Lovns halvøen, 11 km. fra Gedsted. Det er Danmarks sidste 4-længede stråtækte herregård og rummer museum, en stor frugthave og et landbrug med gamle dyreracer. Der er åbent fra maj til september, dog lukket mandage.

Kombiner evt. et besøg med en tur i den smukke natur eller et besøg på havnen i Hvalpsund. Også en ideel tur på cykel gennem landsbyen Alstrup og rundt om halvøen.

Herregården Hessel
Hesselvej 40, 9640 Farsø
Tlf. 98638125

 

Danmarks  Cykelmuseum ligger i Ålestrup, små 10 km. fra 11’eren. Museet er åbent fra kl. 10 – 17 i perioden 1. maj  til 30. september. Udover cykler byder udstillingen også på knallerter, kørestole, symaskiner og diverse TV/radio produkter.

Danmarks Cykelmuseum
Borgergade 10, 9620 Aalestrup
Tlf. 98641960